Zie je overal om je heen grote vellen papier op de muur met gekleurde post-its? En staan er iedere ochtend groepjes mensen rond zo’n - al dan niet digitaal - bord? Grote kans dat jouw organisatie het Agile werken heeft geadopteerd. Ook al lijkt het misschien vooral relevant voor de medewerkers in de business, en dan vooral in de digitale hoek, toch heeft het een grotere impact op HR dan je zou denken. Daarom vind je hier een korte blog met daarin drie tips voor HR-professionals in een Agile-omgeving.

Wat is Agile eigenlijk?

Agile is inmiddels een verzamelnaam geworden voor zowel een mindset, als voor verschillende methodieken als Scrum, Lean en Kanban. Belangrijk bij Agile is dat iedere medewerker het gevoel heeft samen aan hetzelfde, kristalheldere doel te werken; een gemeenschappelijke purpose.

Binnen dat kader gelden als belangrijkste pijlers:

 • maximale regelruimte op de werkvloer;
 • voldoende snelheid;
 • ruimte om te experimenteren (en dus fouten te maken);
 • volledige transparantie;
 • vakmanschap.

Je ziet het al: het is een methode die vraagt om een specifieke leiderschapsstijl, en om een bepaalde organisatiestructuur én -cultuur. Werk aan de winkel voor HR dus! Waar begin je? Hieronder 3 tips.

1) Richt de HR-afdeling ook op een Agile manier in

Door zelf te ervaren hoe het is om bijvoorbeeld te werken met Kanbanborden, Slack, dagelijkse stand-ups en sprints van een paar weken, krijg je veel scherper in beeld op welke HR-aspecten de nadruk moet komen te liggen in jouw eigen advies richting lijnmanagement. Je zult zien dat het grotendeels een mindset-kwestie is. Ownership, lef, transparantie en vertrouwen zijn sleutelbegrippen. In het Agile HR Manifesto[1]  vind je een mooie leidraad. Schroom niet om om hier hulp te vragen.

2) Van ‘regulator’ en ‘controleur’ naar faciliterend en coachend

Het Agile-gedachtengoed gaat ervan uit dat de medewerker een uniek mens is die er helemaal mag zijn. Die intrinsiek gemotiveerd is, eigenaarschap wil nemen voor de ontwikkeling van zijn talenten, anderen (klanten) gelukkig wil maken en zich graag wil verbinden aan een gemeenschappelijk en zinvol doel.

Een organisatie die bepaalt waar, wanneer, waar aan en hoe deze medewerker werkt, aan welke normen hij moet voldoen en hoe laat hij op kantoor moet zijn, past daar niet bij.

Autonomie, vrijheid en flexibiliteit zijn belangrijker dan ooit. De rol van HR verandert van regulerend - gedreven door behoefte aan controle, gelijkheid en standaarden - naar faciliterend. Dit heeft gevolgen voor HR-instrumenten, zoals

 • beoordelen
 • jaarplannen
 • functiebeschrijvingen
 • belonen
 • promoties
 • werving en selectie
 • opleiden en meer.

Het opnieuw bekijken van deze instrumenten door de bril van Agile kan waardevolle inzichten geven.

3) ‘Inspect and adapt’: meten is weten

De reden dat bedrijven als PicNic en Coolblue het zo goed doen, is dat je als klant volledig digitaal ontzorgd wordt. Van een makkelijke app om je boodschappen in te doen, een berichtje waarin je het bestelautootje tot op de minuut kunt volgen tot contact via WhatsApp: een geweldige customer experience.

Stel je toch eens voor dat de employee journey er ook zo uitziet! Met HR Analytics kun je ongelofelijk veel data verzamelen en combineren, waarmee je mooie innovaties kunt doen die goud waard zijn voor jouw organisatie. HR kan meer en meer het verschil maken.

Wat ons betreft, biedt Agile een prachtkans voor HR om impact te hebben; een droom voor de HR-professional, dus. Doorpraten over welke stappen jullie morgen kunnen zetten binnen jullie organisatie? Wij komen graag naar jullie toe om hierover te sparren.