Wat maakt amplitie hét HR-thema van 2022?
En waarom amplitie bovenaan iedere HR-agenda zou moeten staan.

Waarschijnlijk heb je het woord ‘amplitie’ wel eens voorbij zien komen. En misschien ook dat het dé HR-strategie van 2022 is. Maar wat is amplitie eigenlijk? En hoe pak je het aan? Je leest het hier.

Wat is amplitie?

Amplitie betekent letterlijk ‘vermeerderen, verbreden’ (to amplify, afkomstig van het latijnse amplio). Bij amplitie draait het niet om het behandelen (curatie) of het voorkomen (preventie) van de negatieve gevolgen van werkstress, maar juist om het vergroten van het psychologisch welzijn van álle medewerkers van een organisatie.
Amplitie draait om het creëren van een werksfeer waarin medewerkers tot bloei komen en zelf zorg dragen voor een goede balans tussen energie en stress. Het draait om een positieve werksituatie, om bevlogenheid, welbevinden en energie. Met een hogere productiviteit, minder verzuim, minder verloop en meer tevredenheid tot gevolg. Win-win dus!

Met amplitie focussen op het positieve
Wat amplitie wezenlijk anders maakt dan preventieve of curatieve interventies, is de focus op het positieve. Amplitie is ontstaan uit de positieve organisatiepsychologie. Het richt zich niet op het oplossen of voorkomen van problemen, en alle negatieve emoties die daaruit voortvloeien, maar juist op het vermeerderen van de positieve ervaringen, op de positieve aspecten.
Een soort omdenken dus, vanuit de gedachte: alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarmee is het ook gericht op álle medewerkers van een organisatie, niet slechts op die collega’s die tot de risicogroep behoren omdat ze bijna uit gaan vallen, of al met een burn-out thuis zitten.

Voor de lange termijn
Een ander verschil is de focus op hulpbronnen in plaats van op de stressbronnen. Wanneer iemand stress ervaart door te hoge werkdruk, kun je bijvoorbeeld taken wegnemen. Maar zodra de werkdruk weer iets oploopt, ben je terug bij af. Duurzamer is het om te kijken hoe iemand beter kan leren omgaan met stress, hoe iemand zijn of haar hulpbronnen kan versterken. Daarmee los je niet alleen het acute probleem op, maar wordt iemand ook op de lange termijn veerkrachtiger en weerbaarder tegen stress.

Hulpbronnen: drie categorieën
Hulpbronnen zijn er in drie categorieën, het zogenaamde ABC van werkgeluk. Autonomie, verbinding en Competentie.

  • Autonomie draait om ‘regelruimte’, professionele vrijheid. Hoeveel ruimte ervaart iemand in zijn of haar werk om beslissingen te nemen, om tijd naar eigen inzicht in te kunnen delen? Hoe meer autonomie je ervaart, hoe meer verantwoordelijkheid je aankunt.
  • Verbinding, of sociale steun, draait om het gevoel ergens deel van uit te maken, aansluiting te hebben bij collega’s, gewaardeerd te worden. 
  • Competentie draait om vakmanschap: ben ik toegerust om mijn werk goed te kunnen doen, voel ik mij competent? Heb ik ruimte om mijzelf te ontwikkelen, kan ik groeien?

Geluk: beïnvloedbaar of niet?
Het vergroten van het psychologisch welbevinden lijkt een no brainer, maar is geluk en bevlogenheid eigenlijk wel te beïnvloeden? Het blijkt dat de mogelijkheid tot het ervaren van geluk voor een groot deel bepaald wordt door de persoonlijkheid en het genotype van de persoon in kwestie. In gewone-mensentaal: 50% ligt vast in de persoonlijkheid, 10% heeft te maken met persoonlijke omstandigheden die moeilijk te beïnvloeden zijn (getrouwd zijn, je uiterlijk, etc) en de resterende 40% is het deel van de geluksbeleving dat we kunnen beïnvloeden. En dat is goed nieuws.

Duurzame geluksverandering
We hebben dus voor 40% invloed op onze geluksbeleving. Daar is wel één voorwaarde aan verbonden: het duurzaam verhogen van je geluksgevoel werkt alleen als je zélf het initiatief hebt genomen tot verandering. Veranderingen door anderen hebben dit effect niet, of in ieder geval niet duurzaam. Denk maar eens aan het winnen van de loterij: na een enorme piek in het geluksgevoel zijn mensen binnen een jaar weer even gelukkig (of ongelukkig) als daarvoor. Het heft in eigen hand dus! Maar hoe?

Met amplitie aan de slag in jouw organisatie
Wil jij ook werken aan een positieve werksfeer waarin medewerkers zelf de regie hebben over hun balans tussen stress en energie? Wij van Flinter geloven dat je dat op drie manieren kunt doen:

  1. Stimuleren van een optimistische mindset en een positieve blik op het werk. Denk hierbij aan het beoefenen van dankbaarheid, het vieren van successen, en het delen van dingen waar je energie van krijgt;
  2. Mensen bewust maken van hun persoonlijke nalatenschap. Medewerkers laten nadenken over de vraag ‘Wat wil je dat jouw bijdrage is geweest?’ Leidinggevenden hebben hierin een motiverende en coachende rol;
  3. Gebruik maken van het bewezen effect van visualisaties, bijvoorbeeld door mensen hun ideale zelfbeeld te laten visualiseren of hun ideale team.

Meer weten of hulp nodig bij amplitie?
Wil je zelf aan de slag met amplitie in jouw organisatie? Meld je dan aan voor onze whitepaper ‘Amplitie - theorie versus praktijk’, waarin we een verdieping op het thema geven en ook handvatten aanreiken om zelf aan de slag te gaan.
En wil je even sparren over dit onderwerp, bel ons dan gerust. 
Josien Verkleij  06 - 24 37 23 43
Roos Bakx 06 - 14 30 89 82