Nu dat het dringende advies van de overheid is om telefoons te verbieden op middelbare scholen, zou je je kunnen afvragen of we dat niet ook op de werkvloer zouden moeten doen…?

Het verbieden van telefoons op de werkvloer geeft een leuke discussie waarin al snel twee invalshoeken ontstaan:

  1. Je komt op werk om te werken en een telefoon leidt af
  2. Telefoons zijn onderdeel van ons leven

Invalshoek 1

Kijk, laten we wel wezen, je komt niet op je werk om spelletjes te spelen, hele series terug te kijken of om je vakantie voor te bereiden. (Tenzij dit natuurlijk je werk is, maar dat ter zijde.) Je komt op je werk om werk uit te voeren waarvoor je betaald wordt. Wanneer jouw privé telefoon niet op werk te vinden is, kan je je ook niet bezighouden met zaken die zich in jouw privé allemaal afspelen. Je wordt hierdoor niet afgeleid door dat ene gifje uit de buurtapp die alweer nergens op slaat. Je kan je dus beter concentreren op datgene wat je die dag te doen hebt. Daarnaast zal het verbieden van telefoons de sociale interactie verhogen. Tijdens lunchbreaks zitten we op deze manier niet met z’n alleen maar naar dat scherm te turen.

Invalshoek 2

‘Ik ben voor een deel afgestorven’, zei iemand waarvan de telefoon is overleden. Je kan dat sneu noemen, maar ze zijn nou eenmaal een groot onderdeel van ons leven. Laten we eerlijk zijn; je hele leven staat op dat ding! Het verbieden van telefoons op de werkvloer is het zelfde als verbieden je eigen kleding te dragen; dat is ook een onderdeel van jou. Geen telefoons = allemaal in uniform, trek dan één lijn. Zonder gekheid, telefoons waar ons hele leven op staat kunnen juist ook veel positieve effecten meenemen naar de werkvloer. Denk alleen al aan makkelijker bereikbaar zijn bij nood. Daarnaast kan even een paar minuten op je telefoon kijken ook een stukje ontspanning geven gedurende de werkdag, waardoor je beter in balans bent. Je verliest gewoonweg flexibiliteit door geen telefoon te hebben. Hoe vaak zoek je wel niet iets snel op?
Als laatste maak je jezelf als werkgever waarschijnlijk ook niet super populair. Of nouja, alleen bij een bepaalde doelgroep dan. Dat kan natuurlijk handig zijn, maar dit is niet voor iedere onderneming nuttig uiteraard. Over het algemeen zal je aardig wat weerstand kunnen verwachten van huidig personeel en aan te trekken generaties. Of dat het dan allemaal waard is…

 

Naar mijn mening denk ik niet dat we het dringende advies van geen telefoons moeten doorvoeren naar de werkvloer. Mensen zullen waarschijnlijk socialer met elkaar zijn, maar er worden toch al genoeg praatjes pot gemaakt bij het koffiezetapparaat? Daarnaast kan niemand 8 uur lang met totale focus aan het werk zijn. Interactie en soms wat afleiding zijn in mijn optiek juist goed om te hebben. Daar ben je uiteindelijk juist productiever door. Als je denkt dat mensen productiever zijn zonder enige pauze of afleiding dan heb je het mis. Zoek maar eens naar de voordelen van ‘Micropauzes’…

Mochten de medewerkers in jouw bedrijf wel problemen hebben met productiviteit, kijk dan eens naar potentiële achterliggende redenen. Of de telefoon de grootste boosdoener is, dat betwijfel ik.

Of scholen dit dringende advies zouden moeten aannemen? Wat mij betreft wel! School moet niet te leuk worden hoor, het moet wel een beetje stom blijven natuurlijk.

 

Meer weten of hulp nodig met de productiviteit bij jouw op de werkvloer?

Flinter denkt graag mee over het verder bouwen van jouw onderneming. Krijg bijvoorbeeld advies van één van onze HR consultants. Zij voeren een organisatiescan uit van jouw organisatie en geven een organisatie specifiek advies over hoe je jouw onderneming naar een hoger plan kan tillen! 

Wil je alleen even sparren? Of benieuwd naar andere mogelijkheden die Flinter biedt? Neem gerust contact op met:

Emma Hakvoort             0612444262

Sandra Holwerda           0646053692