team3

 

HR-professional, wat doe jij deze zomer?

De zomer is bij uitstek een tijd voor groei. Waar de zakelijke agenda’s vaak wat leger zijn en er op vakantie misschien zelfs wel tijd is voor een goed boek, ontstaat ook ruimte voor ontwikkeling; die van jezelf, én die van jouw organisatie. Hoe zorg jij dat je na de zomer paraat staat als innovatieve sparringpartner voor de business? Wij geven je drie innovatieve ideeën voor HR om je deze zomer eens in te verdiepen. Daarnaast vertellen we je over drie manieren om innovatie in je organisatie te versterken. Moeite met kiezen? Of vragen over hoe te implementeren? Wij denken graag met je mee.

Innovatieve HR-ideeën

1.    Verwelkom nieuwe medewerkers met een high five lane
Onderzoek onder basketbalspelers laat zien dat het geven van high fives invloed heeft op de winkansen; hoe meer high fives, hoe groter de kans dat het team wint. Aanraking is menselijk. Corona gooit hier weliswaar wat roet in het eten, en toch kan het zinvol zijn na te denken over hoe nieuwe medewerkers verwelkomd worden. Deze high five lane is wellicht iets te Amerikaans, maar een (zoom-)applaus van het team in combinatie met een complimentenrondje bijvoorbeeld kan een vergelijkbare impact hebben.

2.    Maak van verantwoordelijkheid de hoogste prioriteit
Verantwoordelijkheid, vertrouwen, autonomie. Voor veel organisaties blijft dit ingewikkeld. We weten dat vrijheid en autonomie een van de belangrijkste voorwaarden is voor betrokkenheid. Dit vraagt om vertrouwen. Er zijn organisaties die daarin zo ver gaan dat ze ongelimiteerd vakantiedagen bieden, en het salaris laten bepalen door collega’s. Een mooi voorbeeld daarvan is KeyToe. Denk je nu: ‘Maar dat zou bij ons nooit werken’? Dan kan het interessant zijn te onderzoeken waaróm je dat denkt. Je eens verdiepen in deze materie? Het boek Reinventing organizations is erg aan te raden

3.    Betalen om te vertrekken
Hire quickly, fire slowly. Dit is hoe het bij de meeste organisaties gaat. En dat kost ongelofelijk veel geld. Wat als je het omdraait? Het Amerikaanse bedrijf Zappos deed het. Medewerkers krijgen aan het eind van hun proeftijd de kans om te vertrekken, mét een extra maandsalaris. Mensen die toch al het gevoel hebben niet op hun plek te zitten, maken gebruik van deze regeling. De betrokken medewerkers blijven. 

Ideeën voor meer innovatie in jouw organisatie

1.    Hire for personality, train for skills
Meestal worden nieuwe medewerkers eerst geselecteerd op specifieke vaardigheden die nodig zijn voor de functie, en pas daarna op persoonlijkheidskenmerken als creativiteit, ondernemerschap of veerkracht. Terwijl de eerste aan te leren zijn, de tweede eigenlijk niet. Het loont dus de moeite om de focus in het recruitmentproces te verschuiven. Dat vraagt om een andere vraagstelling tijdens gesprekken, en ook om de bereidheid van managers om te investeren in het ‘bijspijkeren’ van vaardigheden die nodig zijn voor de functie. 

2.    Geef het goede voorbeeld als HR
Als pleitbezorger van een innovatieve cultuur kun je als HR natuurlijk niet achterblijven. Wees de eerste die innovatie omarmt. Vraag actief feedback van jouw ‘klanten’ over jullie dienstverlening, betrek ze bij het ontwikkelen van nieuwe diensten, omarm een agile manier van werken. Wij bij Flinter zijn agile HR gecertificeerd, we helpen je graag in deze transitie.

3.    Gebruik creatieve verhalen
Er zijn van die verhalen die steeds opnieuw verteld worden. De verhalen die verteld worden bij onboarding programma’s, in trainingen, bij sollicitatiegesprekken, in de speech van de CEO, in nieuwsbrieven. Deze bevatten vaak de kernelementen van de identiteit van een organisatie. Zorg dus dat de verhalen die verteld worden te maken hebben met creativiteit, met risico’s die genomen werden, vertrouwen dat gegeven werd, fouten die gemaakt werden. Zo creëer je steeds meer een cultuur van innovatie en creativiteit.

Bij Flinter zijn we gespecialiseerd in agile HR. 
Neem nog deze zomer contact met ons op om de verdere stappen te ztten in deze ontwikkeling.

 

 

ICP2

 

ICP 1