Verbinden op afstand. Hoe doe je dat?
Drie tips voor betrokken medewerkers, ook vanuit huis.
Het ziet ernaar uit dat we voorlopig nog wel even thuiswerken. En het is nog maar de vraag of we eigenlijk ooit weer teruggaan naar hoe het was. Voor sommige organisaties wordt thuiswerken - op zijn minst gedeeltelijk - de nieuwe norm, fulltime naar kantoor lijkt verleden tijd.
Maar een van de problemen van thuiswerken is het ontbreken van verbinding. Met de organisatie, met de manager en tussen collega’s onderling. Want hoe moet die nieuwe medewerker zich welkom voelen als hij alleen maar virtuele kennismakingskoffie’s drinkt? En hoe begeleid je die jonge collega die juist zoveel leert van gesprekken op de werkvloer? Drie tips voor organisaties die het thuiswerken (blijven) omarmen.
Wees oprecht geïnteresseerd
De thuiswerksituatie kan ingewikkeld zijn. Voor iedere medewerker liggen de uitdagingen weer ergens anders: waar de een misschien op het punt staat te vereenzamen, loopt de ander op zijn of haar tandvlees vanwege een gezin met (tijdelijk niet naar) schoolgaande kinderen. En waar de één moeite heeft om in actie te komen, weet de ander misschien juist niet van ophouden.
De enige manier om erachter te komen hoe het werkelijk met collega’s gaat, is door als leidinggevende regelmatig even in te checken bij ze. Wekelijks online teamoverleg? Start met een mood-barometer (groen = ik ben helemaal oké, oranje = ik ben niet op mijn best, rood = er moet iets veranderen, dit gaat niet goed). Of bel medewerkers gewoon eens zomaar, om te vragen hoe het gaat. En dan is het de kunst om niet (inhoudelijk) over het werk te praten, maar juist over wat er nog meer speelt in iemand zijn leven. Of een nog beter idee: samen een wandeling maken.
Waren aandacht en betrokkenheid altijd al belangrijk, nu kan die oprechte interesse net het verschil maken tussen verbinding behouden of verliezen. Voor ons als HR-professionals is het belangrijk dit met regelmaat onder de aandacht te brengen bij leidinggevenden.
Durf kwetsbaar te zijn
In moeilijke tijden kijkt iedereen naar ‘de baas’ om te weten hoe het verder moet. Maar wat als de baas het ook even niet weet? Meer dan ooit komt het aan op de leiderschapsvaardigheden van managers. Zijn zij in staat in deze onzekere tijden, waarin veel antwoorden er gewoon nog niet zijn, hun medewerkers te blijven motiveren?
De sterkste en meest geloofwaardige leiders zijn zij die hun kwetsbaarheid durven te laten zien. Die hun eigen uitdagingen in deze situatie ook delen. Die ‘ik weet het niet’ ook een antwoord vinden. Coaching vanuit HR op dit vlak lijkt een hoge prioriteit de komende maanden.
Creëer andere vormen van informeel contact
Aan contact via het beeldscherm waarschijnlijk geen gebrek. Maar zonder de gesprekjes bij de koffie, de wekelijkse gezamenlijke lunch, de maandelijkse vrijdagmiddagborrel of het jaarlijkse teamuitje, ontbreekt het vooral aan informeel contact. Het contact van mens tot mens, in plaats van van collega tot collega, of van manager tot medewerker. We hebben dus ook op zoek te gaan naar andere manier van verbinden.
Op teamniveau kan het een idee zijn collega’s die bij elkaar in de buurt wonen samen thuis te laten werken. Organisatiebreed kun je denken aan online koffiemomenten met de directie, waarbij -eventueel met wisselende gasten- steeds andere onderwerpen besproken worden.
Een spontane jam-sessie via Zoom met iedereen die een muziekinstrument bespeelt, of een online yogales; alles wat helpt om als directie zichtbaar te zijn en betrokkenheid te tonen, en om medewerkers uit hun (gevoel van) isolement te halen en weer even in verbinding te brengen met collega’s.
Meer dan ooit moeten we wendbaar zijn
Flexibiliteit en het vermogen in te kunnen spelen op verandering, is nu belangrijker dan ooit. Dat geldt voor medewerkers op individueel niveau, van wie de flexibiliteit en stressbestendigheid extreem op de proef gesteld worden dit jaar, maar ook voor organisaties als geheel. Naast focus op persoonlijk leiderschap en mentaal en fysiek welbevinden van medewerkers, is aandacht voor wendbaarheid als organisatie dus essentieel. HR speelt hierin een cruciale rol. Dit is precies waar Agile HR over gaat.
Benieuwd naar wat jij kan doen om in verbinding te blijven met jouw medewerkers?
Wij helpen je graag. Bureau Flinter is gespecialiseerd in HR Innovatie, en geeft regelmatig praktische workshops, bijvoorbeeld op het gebied van verbinding in de thuiswerksituatie. Wij zijn agile HR en denken graag mee graag mee met jullie specifieke situatie en uitdagingen.
Neem contact gerust contact met ons op
Sandra op 06-46053692 of Roos op 06-14308982