Het wordt weer herfst. Na een heerlijke zomer komt onherroepelijk de vraag naar boven: Komt corona terug? Dat het antwoord daarop helaas ‘ja’ is, is bijna onvermijdelijk. Alleen, we hebben toch ook wel iets geleerd met z’n allen de afgelopen twee/drie jaar? 

We werken hybride en zijn zeker flexibeler geworden. Maar hoe hebben we dat beleidstechnisch aangepakt? Toch interessant om nog eens terug te blikken, maar vooral ook vooruit, want corona is nog niet weg. En daarbij: naar mijn idee struikelen we tegenwoordig van de ene in de andere crisis een actuele vraag heerst er bijna niet.

Hoe gaat jouw bedrijf daarmee om? Draait het om het geld of de mens? Oftewel: Wie is in de lead in tijden van crises, HR of finance? In deze blog een kritische noot op beide invalshoeken, maar vooral: is het één beter dan het ander? Wat werkt het best? 

Waarom HR en finance?

Je zou kunnen zeggen dat in tijden van crisis maar twee dingen echt belangrijk zijn voor een bedrijf: mensen en geld. Deze twee (bijna uitersten) zijn moeilijk met elkaar te vergelijken want aan de ene kant is het belangrijk dat de organisatie financieel kan blijven draaien, maar daarentegen moet je personeel ook zo inzetbaar mogelijk blijven. Hoe combineer je dat? Zeker in de afgelopen coronacrisis hebben we deze strijd vaker gemerkt. Personeel dat vaker uitvalt door ziekte of stress, thuiswerksituaties inrichten en een hele nieuwe manier van werken eigen maken. Al deze zaken hebben zowel direct effect op het personeel als op de portemonnee. Om als bedrijf hierin eerlijke en goede keuzes te blijven maken kan lastig zijn. Want: wat kies je? De mens of het geld?

Focus op HR 

Om een goede keuze te maken tussen finance en HR is het van belang om goed te weten waarom je het één zou kiezen en waarom het ander. Of voor HR of finance gekozen wordt is soms afhankelijk van de cultuur en/of insteek van het bedrijf. Vanuit ‘bottom-up’ werken is voor deze bedrijven van groot belang. Het vooropstellen van het welzijn en vitaliteit van de medewerkers is daarbij prioriteit nummer één. Een voordeel van focus op HR in crisistijd is dat je als organisatie in staat bent om medewerkers effectief te blijven inzetten. In zo’n situatie kan HR voornamelijk faciliteren. Denk aan het verschaffen van thuiswerk mogelijkheden, voortgangsgesprekken, mentale ondersteuning bieden, bijscholing, doorgroeimogelijkheden, vangnetconstructies etc. Alles om de medewerker te blijven ondersteunen. Het gevaar van alleen focussen op HR is dat de financiën een beetje uit het zicht blijven. Hierdoor wordt er misschien te veel naar één kant van het verhaal gekeken.

Focus op finance 

Werkt een volledige focus op finance dan misschien beter? Eigenlijk impliceert deze zin al dat alleen een focus op finance ook niet zal werken, maar laten we toch even bekijken waarom een focus op finance nuttig zou kunnen zijn. 

Het is vrij gemakkelijk om in tijden van crisis de focus op finance te leggen. ‘Cash is king’, zeggen ze dan, oftewel: als je je financiën goed hebt geregeld dan werkt je bedrijf ook goed. Wat mij betreft een kort door de bocht statement, maar er schuilt uiteraard wel een kern van waarheid in. De gedachte is simpel: zonder geld, geen bedrijf. In een crisis, waarin liquiditeit sowieso al snel een issue is, brengt het inherent het voortbestaan van het bedrijf in het geding. Het is dus niet zo gek om vooral de geldstroom in tijden van crisis goed in de gaten te houden. 

Samen of alleen?

We merken al een beetje dat HR en finance onafhankelijk van elkaar niet zo effectief zullen zijn. Een HR focus vergeet dat er ook nog zoiets bestaat als het voortbestaan van de organisatie en een finance focus vergeet dat er ook nog mensen in een organisatie werken die juist het geld in het laatje brengen. Je zou dus kunnen zeggen dat HR en finance onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Maar hoe balanceer je dat dan?

Momenteel zien we nu vaak dat finance de begrotingsplannen maakt waarin HR dan met name uitvoerend betrokken is. Als je wil dat jouw organisatie beter voorbereid is op crisisscenario’s dan zou het goed zijn om HR bij finance te betrekken. De samenwerking opzoeken tussen deze twee afdelingen is key. Op deze manier combineer je zowel de cijfermatige als de menselijke kijk op lastige toekomstige situaties. Samen kunnen ze namelijk goed in beeld krijgen waar behoefte aan is op het gebied van zowel personeel als geld. Iedere expertise bezit namelijk de juiste data om veranderingen op korte en lange termijn te realiseren. Zeker in crisistijd moeten er soms moeilijke beslissingen gemaakt worden die direct effect hebben op de organisatie als geheel. En mooie extra bijkomstigheid: medewerkers hebben het idee dat er ook aan hen wordt gedacht en niet alleen aan de cijfers. Niet alleen finance of HR wint dus, alleen als ze samenwerken winnen ze allebei.

 

Meer weten of hulp nodig met jouw balans?

Flinter denkt graag mee met jouw organisatie. Krijg bijvoorbeeld advies van één van onze HR consultants. Zij voeren een organisatiescan uit van jouw organisatie en geven een organisatie specifiek advies. 

Wil je alleen even sparren? Of benieuwd naar andere mogelijkheden die Flinter biedt? Neem gerust contact op met:

 

Emma Hakvoort         0612444262

Sandra Holwerda       0646053692