Stress & Verzuim

Webinar 4 november 2020

De regen slaat tegen de ramen, de verwarming staat weer aan en de dagen worden steeds korter. De herfst is begonnen. Dat betekent vaak een piek in het ziekteverzuim. Dat zal dit jaar niet minder zijn. En is het niet corona of de gewone griep die ons velt, dan is het wel de andere ziekmaker die nu op de loer ligt: chronische stress. Met gevolgen die vele malen groter zijn dan het kortdurende verzuim door bijvoorbeeld griep. Ter indicatie: een burn-out kost een werkgever gemiddeld 90.000 euro. Doe je nu als organisatie niets, dan kun je een enorme klap verwachten. Verzuimcijfers zullen de pan uitrijzen. Als HR-professional kun je dit voorkomen. Hoe? We bespreken de drie knoppen waaraan je kunt draaien om de kans op uitval door stress te verkleinen.

De impact van de crisis op ons mentale welzijn

Voordat corona haar intrede deed in Nederland, voorspelde Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity op Nyenrode, dat in 2030 een kwart van de werkenden minder kan werken vanwege stress en overbelasting. Door de situatie met het coronavirus lijkt dit proces te versnellen, aldus Van Rhenen. Reden te meer om het welzijn van medewerkers hoog op de agenda te zetten.

Twee soorten welzijn

Je hebt kortdurend welzijn, wat betekent dat je nu plezier ervaart, maar over een uur al niet meer. Het zijn kortdurende momentopnames. Je hebt ook welzijn voor de langere termijn. Hier hangen factoren onder die misschien op het eerste gezicht niet meteen plezier opleveren, maar op de lange termijn wel gelukkiger maken. Denk aan ontwikkeling, passie en bevlogenheid.

Het ABC van bevlogenheid

Het coronavirus heeft gezorgd voor een werksituatie die volledig anders is. We werken thuis of zijn beland in een zeer hectische situatie (zorgmedewerkers bijvoorbeeld). Medewerkers kunnen over het algemeen de eisen die aan hen gesteld worden goed aan, mits de organisatie veel aandacht besteedt aan hulpbronnen. Deze hulpbronnen zijn autonomie, verbinding en competentie. Ontbreekt één van deze hulpbronnen deels of helemaal? Dan zie je het stressniveau direct toenemen.

Verminderd gevoel van autonomie

Autonomie geeft een gevoel van rust, van controle. Je zou zeggen dat voor medewerkers die vanuit huis werken het gevoel van autonomie groter is geworden; je kunt immers zelf je agenda bepalen, er is minder stress door reistijd, en er is geen manager die ‘over je schouder meekijkt’.

De coronacrisis zorgt echter ook voor veel onzekerheid, wat een gevoel van controleverlies met zich mee kan brengen. Dit levert - vaak onbewust - veel stress op. Blijven zoeken naar controle en autonomie maakt over het algemeen niet gelukkiger. Wat wel helpt, is erover praten. Maak het onderwerp van gesprek in teamoverleggen. Geef mensen de ruimte om hun verhaal te doen. Het uitspreken van angst vermindert paradoxaal genoeg vaak de angst, en het geeft verbinding.

Verbinden op afstand

In de eerste maanden van deze crisis was er een groot gevoel van saamhorigheid en verbinding, ondanks de afstand door de lockdown. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje, en mensen lieten zich van hun meest flexibele kant zien. Dat heeft een groot beroep gedaan op de mentale veerkracht. De rek is er nu wel zo’n beetje uit. Het ontbreken van contact met collega’s, het koffiepraatje waar je even stoom af kunt blazen, de collega die je even om feedback kunt vragen of gewoon het grapje over je schouder naar de collega achter je; de afwezigheid van dit soort verbinding en support begint zijn tol te eisen. Maak van verbinding een prioriteit. Hier lees je meer over hoe je kunt verbinden op afstand.

Competentie vergroten

Verreweg de meest onderschatte factor in het verhogen van bevlogenheid en werkplezier van medewerkers is ontwikkeling. Wie zich ontwikkelt, voelt zich competent genoeg om zijn werk aan te kunnen, en ervaart daardoor minder stress. Bovendien ervaart een medewerker ook een gevoel van waardering als hij of zij een opleiding mag doen.

Webinar

Het is weer Flinter webinartijd. Op 4 november om 13.00u telefoon uit, Flinter aan!

Verreweg de meest onderschatte factor in het verhogen van bevlogenheid en werkplezier van medewerkers is ontwikkeling. Wie zich ontwikkelt, voelt zich competent genoeg om zijn werk aan te kunnen, en ervaart daardoor minder stress.

In een paneldiscussie gaan we in gesprek met Jaap van der Vlist, HR People & Businesspartner bij Bol.com, en Suzanne Bakker, projectleider Organisatiekunde & Lecturer HR Hanzehogeschool Groningen.

Registreer je nu eenvoudig gratis via onderstaand formulier!

Bij Flinter weten we dat iedere organisatie hierin uniek is. Wil je leren hoe je voor jouw bedrijf het ziekteverzuim structureel kunt verlagen, onder andere door in te zetten op ontwikkeling?  Luister dan mee met de paneldiscussie op 4 november 2020 om 13:00uur. Of bel ons: Roos Bakx (06-14308982) Sandra Holwerda (06-46053692)