Nieuwe generaties komen op de werkvloer met een frisse blik. Ze hechten waarde aan vrije tijd en een goede werk-privébalans. Dit leidt tot de nieuwe trend: quiet quitting. Wat is dit en hoe ga je hier als manager mee om? Hoe kijken wij ernaar en wat is onze visie op werk?

 

Wat is quiet quitting?

Nee, we hebben het hier niet over stil ontslag nemen en niets meer laten horen. Quiet quitting betekent iets anders. Het staat voor ‘stil naar huis gaan’ aan het einde van de werkdag. De term is bekend van TikTok en staat voor de trend waarin jongeren van generatie Z en millennials steeds minder overwerken. 

Zonder beloofde vergoeding stoppen deze jongeren stipt om 5 uur. Zijn doen hun werk en niet meer dan dat. Niet meer ‘above and beyond’ gaan om indruk te maken op je baas. Ze zijn niet bezig met concurrentie of extra goed zijn. Dit zorgt voor minder werkstress. Niet iedereen is ambitieus en dat is oké. Je passie vinden buiten je baan is prima. Waarom zouden we niet waarderen dat mensen hun werk goed doen? Waarom moet het alsmaar beter en beter?

 

Een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt

De jongere generatie komt op een arbeidsmarkt waarin de werkdruk hoog is. Overal heerst personeelsgebrek en dat voelen ze. Het is spannend en werkgevers verlangen veel van ze zonder dat ze hier altijd de juiste hoeveelheid waardering voor terugkrijgen. Quiet quitting is een uiting van deze onvrede over de situatie. 

Quiet quitting is misschien niet de beste benaming voor deze trend. We stoppen niet massaal met werken. We laten ons werk aan het einde van de werkdag los en kiezen voor onze gezondheid. Vanuit organisaties vraagt dit om een nieuwe kijk op werk. Ga met je medewerkers in gesprek over dit onderwerp. Communicatie is hierin de sleutel.

 

Flintervisie op werk

Flinter staat achter een bewuste werk-privébalans, waarin ruimte is voor werkgeluk en vrije tijd. Is een organisatie in balans en werk je op de juiste plek? Dan heb je geen behoefte aan quiet quitting.

Wij weten dat medewerkers werkgeluk halen uit verschillende zaken. Bij Flinter is plaats voor iedereen, van jong tot oud. Je leert bij ons diverse branches en werkgevers kennen. Zo vind je altijd een plek waar jij je fijn voelt.

Ben je benieuwd hoe onze organisatie eruit ziet? Onze Flinters vertellen graag hun visie op werk en wat hen motiveert.

 

'Mijn energie haal ik uit de energie van anderen. Als we hard werken en dat op een positieve manier doen, functioneer ik het best. We weten van elkaar waar we mee bezig zijn en spreken hier waardering voor uit.

Mijn werkplek is locatie onafhankelijk. Geef mij een goed werkende laptop en telefoon en ik ga aan de slag. Er is hier veel vrijheid om je eigen opdracht in te vullen. Dat gaat wel samen met veel eigen verantwoordelijkheid.'

Monique - Business Manager

 

'Na mijn studie ervaarde ik het gat tussen het studentenleven en de arbeidsmarkt. Ik denk dat veel afgestudeerde jongeren dit herkennen. Je kent de theorie, maar de praktijk is anders en ook een beetje eng. Je onderzoekt het werkveld en dat gaat met vallen en weer opstaan.

Bij Flinter krijg ik de ruimte om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Wil je iets? Dan ga je daar zelf achteraan. Lukt het niet? Dan is Flinter je vangnet. Door Flinter weet ik waar mijn sterktes liggen en wat ik verder wil leren. Flinter is voor mij een wereld van mogelijkheden waarin ik zelf de regie pak.'

Emma - Consultant

 

'Tussen mijn consultancy opdrachten neem ik de tijd voor reflecteren en ontwikkelen. Ik volg trainingen en neem een korte periode vrij om op reis te gaan. Ik ben blij dat ik voor een werkgever werk die begrijpt dat ik flexibiliteit nodig heb om productief te zijn. Na deze periode focus ik mij weer volledig op het werk.

Voor mij is mijn omgeving belangrijk, omdat ik snel beïnvloed word door de organisatiecultuur. Daardoor zoek ik graag mijn eigen consultancy-opdrachten, zodat ik hier zelf invloed op uitoefen.'

Josien - Consultant

 

Meer weten over werken bij Flinter?

Wil jij ervaring opdoen in veel organisaties en branches? Kom jij ons team versterken? Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende collega’s. Bij ons geen quiet quitting, maar een goede balans tussen werk en privé. Door te experimenteren in verschillende branches, bij diverse werkgevers voorkom je quiet quitting en vind je de werkplek die bij jou past!

 

Bekijk hier onze vacatures en solliciteer vandaag nog!