Tegenwoordig limiteert ons leven zich niet meer tot werken, boodschappen doen, eten, huishouden, beetje sporten en weer een nieuwe dag. Nee joh, we hebben clubjes, mantelzorg, ‘play dates’ van de kinderen, kinderfeestjes, sociaal doen met vrienden, je (schoon)ouders opzoeken, verjaardagen bijwonen, bedrijfsuitjes, een cursus volgen, hobby's uitoefenen, overblijfouder zijn en ga zo maar door! Hoe combineer je dat allemaal met elkaar?

 

Aangezien ikzelf (nog) geen kinderen heb, kan ik wat lastig meepraten over wat nou goed zou zijn om de balans te vinden in dit dilemma. Maar van horen zeggen kan ik toch wel melden dat het hebben van een goede planning al een hele goede basis vormt... Het zorgt ervoor dat je de tijd die je hebt zo efficiënt mogelijk kan benutten. Het klinkt wat saai, maar het actief inplannen van qualitytime met je kinderen kan effectief bijdragen aan meer balans tussen werk en privé. Op die manier hoef je niet na te denken over wanneer je weer tijd met je kinderen doorbrengt, omdat je er op voorhand al over na hebt gedacht. Zo hoef je ook andere verplichtingen niet uit het oog te verliezen.

Maar hoe weet je nu of de tijd die je doorbrengt met je kinderen ook echt kwalitatief goed besteedde tijd is? Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Het draait allemaal om aandacht en interactie (wat me ook wel weer vrij logisch lijkt…). Zet je telefoon eens uit en richt je volledige aandacht op je kinderen. Praat met ze, speel spelletjes met ze of lees een boek voor. Het gaat erom dat je er echt voor ze bent en dat je samen leuke herinneringen creëert. Zo heb je al gauw kwalitatief goed besteedde tijd te pakken. Het zit hem namelijk helemaal niet in grootste of meeslepende dingen. En daarbij, alle kinderen onder de 10 jaar vergeten zowat alles wat je met ze doet, dus wat een moeite weer…

Maar even weer serieus: Je hoort verhalen over ouders die zich schuldig voelen over het feit dat zij veel dingen te doen hebben en daarom minder tijd voor hun kinderen overhouden. Maar, is het wel zo erg voor je kinderen als je als ouder veel op de planning hebt staan? Zijn werkende ouders 'schadelijk' voor hun kinderen? Nou, daar kunnen we kort over zijn: nee. Natuurlijk kan het soms lastig zijn om werk en privé te combineren, maar werkende ouders kunnen juist een positieve invloed hebben op hun kinderen. Ze leren bijvoorbeeld dat hard werken en verantwoordelijkheid nemen belangrijke waarden zijn in het leven. Daarnaast kunnen werkende ouders ook een voorbeeld zijn voor hun kinderen omdat ze financiële zelfredzaamheid laten zien. Ze laten zien dat je als vrouw of man net zo goed een carrière kunt hebben als een gezin.

 

Dus werkende ouders, jullie doen het hartstikke goed! Vergeet niet om af en toe wat qualitytime door te brengen met jullie kinderen. Het draait allemaal om aandacht en interactie. Zet die telefoon uit en creëer samen mooie herinneringen. En als je even helemaal geen zin meer hebt in dat kroost van je, dan is het helemaal niet erg om ook gewoon even qualitytime met jezelf door te brengen. Want laten we eerlijk zijn; je bent zelf ook maar gewoon een kind van je ouders en die heeft ook aandacht nodig! Net als in het vliegtuig: eerst je eigen masker opzetten en dan pas dat van je kind. Zo houden we alles tenminste een beetje in evenwicht...